LISHAN OOLONG BLACK TEA

Czarna herbata ręcznie zbierana na stokach gór Taiwanu.

Rośnie na wysokości 1800 – 2100 m n.p.m.

Mocno fermentowana, delikatnie podwędzana, o bogatym smaku i zapachu.

LISHAN OOLONG BLACK TEA

Sposób parzenia:

 Temperatura wody 95-100 stopni C. Zwykle 5g herbaty zalewamy 200 ml wody , parzymy 30 sek. -1,5 min , 3-6 razy.

 

Parzenie herbaty Oolong zależy zarówno o ilości suchych herbacianych liści oraz ilości wody jak i od indywidulanego gustu pijącego. Należy wypróbować smak i zapach herbaty już po 30 sekundach od zaparzenia pamiętając o tym, że dopiero przy drugim parzeniu listki herbaciane rozwiną się w całości oddając do roztworu pełnię swego smaku i zapachu . Każde z kolejnych parzeń powinno być dłuższe od poprzedniego . Otrzymamy miodowo brązowy , klarowny napar o łagodnym smaku i zapachu. Jeśli wolimy herbatę o mocniejszym , lekko cierpkim smaku musimy wydłużyć czas parzenia.

 

Certyfikaty sgs