JESTEŚMY OFICJALNYM DYSTRYBUTOREM

NA POLSKĘ PLANTACJI HERBATY

 

hwa gung tea

 

ULOTKI DO POBRANIA

 

PLANTACJA HWA GUNG TEA

Historia firmy

PLANTACJA HWA GUNG TEA (HGT) Taichung Taiwan

Plantacja HGT uprawiająca herbatę na stokach gór Taiwanu istnieje już od 100 lat a uprawę prowadzi w tej chwili piąta generacja rodziny Tu. W 1918 roku członkowie rodziny Tu przybyli na Taiwan by rozpocząć rodzinny biznes . W 1923 roku rodzina otworzyła pierwszy sklep herbaciany a najmłodszy członek rodziny ukończył studia uniwersyteckie by pozyskaną wiedzą wspomóc rozwój firmy.

Herbata Dziś

Obecnie rodzina posiada własne areały a także dzierżawi wiele pól herbacianych na stokach gór w centralnej części Taiwanu. Najwyżej położone części plantacji znajdują się na wysokości 2600 m n.p.m. w rejonie LISHAN. Obok najwyżej położonych pól wybudowano zakład, w którym przygotowuje się herbatę po zbiorze. Zakład posiada także profesjonalne laboratorium badawcze. Zanim wyprodukowana herbata zostanie poddana zewnętrznym testom SGS (Société Générale de Surveillance - międzynarodowe przedsiębiorstwo, prowadzące działalność w zakresie: inspekcji, weryfikacji, testów i certyfikacji.), jest kontrolowana we własnym zakresie.

Zielona herbata labolatorium
sukces-zielona-herbata.jpg

Sukcesy

Firma HGT uczestniczy w wielu konferencjach i imprezach targowych na całym świecie, zbierając zasłużone nagrody.

W 2013 roku firma uzyskała najwyższe odznaczenie – 5 gwiazdek dla wyjątkowej i najlepszej herbaty wysokogórskiej.

Członkowie rodziny Tu są wykładowcami na tajwańskim Uniwersytecie i przekazują młodzieży cenną wiedzę na temat sposobów uprawy i jej niezwykłych właściwości.

Firma eksportuje herbatę do USA, Japonii, Kanady i Chin. Jest też bardzo dobrze znana na rodzimym rynku.

Opis herbaty

 

Wysokogórska herbata różni się zdecydowanie od herbat rosnących na nizinach lub u podnóża gór. Różnica nie polega na innej odmianie herbacianego drzewka, ale na warunkach w jakich roślina rośnie. Specyficzny klimat, ogromne amplitudy temperatur i wysoka wilgotność (tylko wcześnie rano można zobaczyć pola herbaciane, w ciągu dnia pola toną w chmurach), a także skład gleby wpływają na jej niepowtarzalny zapach i smak. Aromaty kwiatowe silnie wyczuwalne w zielonej herbacie LISHAN tworzą się całkowicie naturalnie. Niekwestionowanym atutem są pola otoczone dzikim lasem, brak jakiegokolwiek przemysłu i ziemia wykorzystywana wyłącznie pod uprawę herbaty bez konieczności używania środków ochrony roślin. Na tak ogromnych wysokościach nie ma problemu ze szkodnikami i wszelka chemia jest zbędna. Wysokogórską herbatę HGT można więc porównać do dzikiej górskiej odmiany.

 

Zawiera mniej tanin niż ta uprawiana na nizinach, dzięki czemu jest znacznie łagodniejsza dla żołądka. Jednocześnie wysoki poziom antyoksydantów sprawia, że herbata ta jest cenionym elementem zdrowej diety. Jest jednak niezwykle kłopotliwa w uprawie. Wysokość i trudna dostępność powoduje, że zbiera się ją wyłącznie ręcznie. Zbiór jest zależny nie tylko od gotowości młodych liści ale także od pogody, która w rejonach górskich jest niezwykle kapryśna. Liści nie wolno zbierać w deszczu, co dodatkowo utrudnia i tak już trudny proces. Liście gotowe są do zbioru tylko przez kilka dni. Jeśli ze względu na deszcz zbiór nie nastąpi, to z całym procesem trzeba czekać do wyrośnięcia kolejnych młodych listków. Ze względu na wysokość, w najwyższych partiach gór, herbatę zbiera się tylko dwa razy do roku, im niżej tym zbiór jest częściej, więc na nizinach zbiera się herbatę nawet 7 razy.

 

 

Produkcja

 

Produkcja

Przygotowanie prawdziwie dobrej herbaty Oolong zabiera bardzo dużo czasu i wymaga pełnego uwagi zaangażowania. Ważny jest każdy z etapów produkcji, od momentu zerwania liści poprzez więdniecie, oksydację, fermentację, wielokrotne zwijanie i podsuszanie, gaszenie fermentacji i ostateczne dosuszanie już zwiniętych liści. Wielokrotne zgniatanie wydobywa z herbaty jej smak i zapach. Jeśli zaparzymy liście zerwane prosto z krzaka otrzymamy płyn bez smaku. Przygotowanie dobrej herbaty wymaga obecności mistrza herbaty, który kontroluje smak i aromat na każdym etapie produkcji. Często czuwa przez kilka dni i nocy bez przerwy i wraz z pracownikami plantacji pilnuje całego procesu. Jest nazywany sommelierem herbaty, wyczuwa subtelne różnice w smaku z przodu i z tyłu języka zarówno przy pierwszym kontakcie z herbatą jak i po jej spożyciu. Po zapachu jest w stanie wyczuć czy proces fermentacji przebiega właściwie.

 

Gorsze gatunki bardzo często są wędzone lub aromatyzowane tylko po to by innym zapachem przykryć fakt, że herbata nie jest najwyższej jakości.

O dystrybutorze

o dystrybutorze zielonej herbaty

Od wielu lat jesteśmy miłośnikami herbaty.

Dzięki temu że mieszkaliśmy w Azji, próbowaliśmy wielu różnych odmian z różnych stron świata, słuchaliśmy ekspertów i poszerzaliśmy wiedzę o herbacie. Ale dopiero spotkanie z rodziną Tu i spróbowanie ich wspaniałych herbat sprawiło, że zakończyliśmy poszukiwania. Już pierwsza rozmowa z Johnnym Tu uświadomiła nam, że mamy do czynienia z osobą, dla której plantacja jest nie tylko miejscem pracy. Wizyta w wytwórni tylko utwierdziła nas w przekonaniu, że dla rodziny Tu herbata to życiowa pasja i miłość. Reprezentowanie firmy HGT na rynku polskim oraz w Europie jest dla nas zaszczytem. Mamy ogromną przyjemność zaprezentować naszym klientom wysokogórskie herbaty Oolong, uprawiane z miłością i pasją w nieskażonym środowisku najwyższych gór Taiwanu.

 

Jesteśmy przekonani, że nasi klienci docenią prawdziwą jakość i wolą polegać na zdrowym produkcie niż pić herbaty, wprawdzie tanie ale często nasączone wzmacniaczami smaku i konserwantami.